Ayam Sambal Bali

Ayam Sambal Bali

  • Difficulty: Easy
  • Print


Credit: FB Resepi Sedap

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam yang telah dipotong dan digoreng (tidak perlu garing)
  • Senggengam cili kering
  • 6 biji bawang besar
  • 1 labu bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci belacan
  • 8 batang serai dititik ( kalau serai besar 5-6 batang)
  • 6 tangkai daun kari
  • Sedikit kicap
  • 3 sudu besar gula
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Kisar cili kering (yang sudah direndam dengan air dan kembang), bawang besar, bawang putih, halia dan belacan. Ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
  3. Setelah minyak panas, tumis serai sehingga naik bau dan kekuningan.
  4. Masukkan daun kari yang sudah dibersihkan dan masak sehingga garing dengan api sederhana.
  5. Setelah bahan tumis kekuningan, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan masak sehingga naik bau dan garing.
  6. Kemudian masukkan gula, garam dan renjiskan sedikit kicap sehingga warna bahan kisar menjadi merah gelap.
  7. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sebati selama 10 minit. Siap!

Tip: Setelah siap masak, biarkan selama 20-30 minit baru dihidangkan. Confirm menjilat jari 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s