Nasi Goreng Cendawan Pedas

Hai pagi yang indah,

Bangun pagi-pagi sebab nak buat bekal untuk orang sebenarnya, dah la tak plan nak masak ape. So dengan muka baru bangun tido mamai-mamai lagi, geledah peti sejuk tengok ape bahan ada.

Akhirnya decide nak masak nasi goreng cendawan sebab ade stock cendawan lagi. Main campak-campak je dengan sayur ape yang ade. Hehe yang bestnye tetibe plak buat telur dadar bentuk love. Sweet gituu tak? Haruslah! So ni Maya share ape yang maya campak-campak tu ye. Muaah!

Nasi Goreng Mushroom Pedas

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan nasi putih siap masak
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 4 tangkai cili kering (dihiris)
  • 2-3 biji cili merah *
  • Cendawan
  • Lobak merah (dihiris panjang)
  • Brokoli (dipotong kecil)
  • Daun ketumbar (dicincang halus)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit lada hitam

Cara-cara

  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak.
  2. Setelah minyak panas, tumis bawang besar, bawang putih, cili kering dan cili merah hingga kuning dan wangi.
  3. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan lada hitam. Masukkan lobak dan brokoli kemudian masukkan nasi putih.
  4. Masukkan cendawan dan gaul semua dengan sebati.
  5. Boleh dihidangkan bersama telur dadar.

Tip: * Jumlah cili bergantung nak pedas mana. If suka lagi pedas pandai-pandai tambah hehe. Maya ni suka pedas memang cili nak letak banyak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s