Ayam Goreng Kunyit Simple

Abam Kedai Ayam Goreng Kunyit,

Berhari-hari Maya menunggumu. Setiap kali shift keja petang lalu dok usha je buka ke tak kedai. Tapi hampa. Dimanakah geranganmu? Hahaha mengidam oi abang oi! Dah masuk ari keempat tak larat tunggu dah last-last nekad masak sendiri je la walaupon sambal dan ayam goreng kunyit mungkin tak sepower abam tu masak. At least boleh makan alright la hehe. So ni la resipi mudah je. Asal perut sendiri ok bereh aje!

Ayam Goreng Kunyit

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • Isi ayam (bahagian dada)
  • 2-3 batang kacang panjang (dipotong 2inci)
  • 1/2 biji lobak merah (dipotong kecil)
  • 1 biji bawang Holland (dihiris)
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu kecil sos ikan *
  • 1-2 sudu kecil tepung jagung *

Cara-cara

  1. Potong isi ayam dalam bentuk dadu kecil.
  2. Lumurkan ayam tadi bersama kunyit, garam, sos ikan dan tepung jagung. Perap untuk seketika.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam yang diperap tadi sehingga garing. Gaul selalu supaya tidak hangus.
  4. Kemudian masukkan bawang, lobak merah dan kacang panjang. Gaul seketikadan jangan terlalu lama nanti sayur akan cepat layu.
  5. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama nasi! Makan bersama sambal dan kicap memang sedap dan simple!

P/s: * Maya tambah ikut selera hati saja. Kalau tak ade sos ikan pon still boleh je 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s