Kari Ikan

Dasar anak melayu ade keturunan mamak,

Hahaha memanglah kari antara favourite Maya. Tak kira la kari ape pon semua suka lah! So kali ni mengidam kari ikan. Ni resipi die simple je 😛

Kari Ikan

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan (Kembung/Bawal)
  • 1 paket kecil serbuk rempah kari ikan
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 tangkai daun kari
  • 5 batang bendi
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukupnya
  • 100ml santan kotak *

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk sederhana. Tumis halba campur bersama bahan hiris sehingga bau wangi. Kemudian masukkan daun kari goreng sedikit garing.
  2. Bancuhkan serbuk rempah kari dengan seidikit air.
  3. Masukkan rempah tadi dan tumis sehingga rempah pecah minyak.
  4. Setelah rempah masak, masukkan sedikit air asam jawa dan gaul sebati biarkan merinih sebentar. Kemudian masukkan santan dan gaul sebati.
  5. Masukkan ikan dan tambah sedikit air bersesuaian dengan jumlah ikan serta santan biarkan masak seketika dengan api kecil. Perasakan dengan garam.
  6. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato biarkan sementara kemudian tutup api.

P/s: * Boleh tukar dengan susu cair untuk kurangkan lemak.
Tips: Jangan masak kuah kari terlalu lama sehingga mendidih nanti ikan cepat hancur.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s