Kerabu Telur Sempoi

Ke-rabu hari ketiga,

Dok pikiaq nak buat kerabu dah lama. Tapi asyik lupa nak beli bahan je. So last-last tengok je apa bahan yang still ade dalam pantry and fridge tadaaaa teringat kerabu telur! Pernah buat sekali dulu 3 tahun lepas hahahahaha tudiiaaaa lama sangat aihhh! Tapi resipi ni memang semudah tekan starter motor scooter Maya so try la!

Kerabu Telur

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 3-4 biji telur
  • 1 biji bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 2 biji tomato (dihiris halus)
  • 3 biji cili padi (dihiris halus)
  • 1 biji cili merah (dihiris halus)
  • 1 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
  • 1 batang serai (dihiris halus)
  • Jus limau kasturi secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya
  • 1-2 sudu besar sos ikan

Cara-cara

  1. Masak telur dadar sebaiknya setiap batch telur dadar biar nipis sedikit dari biasa.
  2. Kemudian setelah telur dadar sejuk, gulungkan telur dadar dan hiriskan halus-halus.
  3. Dalam bekas yang besar, satukan telur dadar dengan semua bahan hirisan.
  4. Perasakan dengan jus limau, gula, garam dan sos ikan secukupnya dan gaul dengan sebati semua bahan. Siap!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s