Ikan Masak Asam Simple

Simple always the best,

Otak dok pusing-pusing meredah cari resipi kat Pakcik Google. Ingat nak masak udang ke tapi tengok-tengok masa dah lambat! Haha last-last masak ni je la sempoi and laju sikit nak sedia.

Ni antara menu yang pernah Maya ajar adek perempuan Maya waktu die mula nak start belajar masak sendiri. Tak susah and Maya suka sebab die masam-masam makan dengan nasi panas-panas simple tapi sedap 🙂

Ikan Masak Asam

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan kembung/bawal/tenggiri
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 3 biji cili padi (dihiris) *
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 biji buah tomato (dipotong 4/8)
  • Sedikit serbuk kunyit **
  • Garam secukupnya
  • Daun ketumbar (dihiris halus)

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan kemudian gaul dengan kunyit dan garam, goreng hingga masak dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dihiris sehingga sedikit layu.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit serbuk kunyit.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan dan gaul sebati kemudian perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Masukkan tomato dan masak sebentar kemudian tutup api. Tabur daun ketumbar.

Tips: * Boleh tukar cili merah tau hijau 1 biji.
** Maya tak letak serbuk kunyit sebab masa goreng ikan dah guna minyak menggoreng ikan tu semula untuk masak kuah asam tu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s