Ayam Masak Lemak Cili Api

Ayam Masak Lemak Cili Api

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam
  • 2 biji kentang (dibelah 4 setiap satu)
  • 4-5 batang kacang buncis (dipotong panjang)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 helai daun kunyit (dimayang halus)
  • 1 keping asam / 1 sudu besar pes asam jawa
  • Santan secukupnya
  • Garam dan gula secukupnya
  • Air secukupnya jika perlu tambah

Bahan Kisar

  • 10 cili padi hijau
  • 2 cili hijau
  • 3 cili merah
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup* (boleh tukar dengan sedikit serbuk kunyit jika tiada)

Cara-cara

  1. Masukkan bahan kisar, serai, santan dan sedikit air dan gaul sebati. Masak bahan tadi atas api serderhana.
  2. Kemudian masukkan kentang selepas seketika masukkan ayam. Masak sehingga kentang empuk dan ayam masak. Masukkan kacang buncis dan biarkan seketika.
  3. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali taburkan daun kunyit dan biarkan mendidih sebentar dan kacau selalu. Tutup api. Siap!

Advertisements

Ikan Masak Asam Simple

Simple always the best,

Otak dok pusing-pusing meredah cari resipi kat Pakcik Google. Ingat nak masak udang ke tapi tengok-tengok masa dah lambat! Haha last-last masak ni je la sempoi and laju sikit nak sedia.

Ni antara menu yang pernah Maya ajar adek perempuan Maya waktu die mula nak start belajar masak sendiri. Tak susah and Maya suka sebab die masam-masam makan dengan nasi panas-panas simple tapi sedap šŸ™‚

Ikan Masak Asam

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan kembung/bawal/tenggiri
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 3 biji cili padi (dihiris) *
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 biji buah tomato (dipotong 4/8)
  • Sedikit serbuk kunyit **
  • Garam secukupnya
  • Daun ketumbar (dihiris halus)

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan kemudian gaul dengan kunyit dan garam, goreng hingga masak dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dihiris sehingga sedikit layu.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit serbuk kunyit.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan dan gaul sebati kemudian perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Masukkan tomato dan masak sebentar kemudian tutup api. Tabur daun ketumbar.

Tips: * Boleh tukar cili merah tau hijau 1 biji.
** Maya tak letak serbuk kunyit sebab masa goreng ikan dah guna minyak menggoreng ikan tu semula untuk masak kuah asam tu.

Kerabu Telur Sempoi

Ke-rabu hari ketiga,

Dok pikiaq nak buat kerabu dah lama. Tapi asyik lupa nak beli bahan je. So last-last tengok je apa bahan yang still ade dalam pantry and fridge tadaaaa teringat kerabu telur! Pernah buat sekali dulu 3 tahun lepas hahahahaha tudiiaaaa lama sangat aihhh! Tapi resipi ni memang semudah tekan starter motor scooter Maya so try la!

Kerabu Telur

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 3-4 biji telur
  • 1 biji bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 2 biji tomato (dihiris halus)
  • 3Ā biji cili padi (dihiris halus)
  • 1Ā biji cili merah (dihiris halus)
  • 1 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
  • 1 batang serai (dihiris halus)
  • Jus limau kasturi secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya
  • 1-2 sudu besar sos ikan

Cara-cara

  1. Masak telur dadar sebaiknya setiap batch telur dadar biar nipis sedikit dari biasa.
  2. Kemudian setelah telur dadar sejuk, gulungkan telur dadar dan hiriskan halus-halus.
  3. Dalam bekas yang besar, satukan telur dadar dengan semua bahan hirisan.
  4. Perasakan dengan jus limau, gula, garam dan sos ikan secukupnya dan gaul dengan sebati semua bahan. Siap!

Kari Ikan

Dasar anak melayu ade keturunan mamak,

Hahaha memanglah kari antara favourite Maya. Tak kira la kari ape pon semua suka lah! So kali ni mengidam kari ikan. Ni resipi die simple je šŸ˜›

Kari Ikan

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan (Kembung/Bawal)
  • 1 paket kecil serbuk rempah kari ikan
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 tangkai daun kari
  • 5 batang bendi
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukupnya
  • 100ml santan kotak *

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk sederhana. Tumis halba campur bersama bahan hiris sehingga bau wangi. Kemudian masukkan daun kari goreng sedikit garing.
  2. Bancuhkan serbuk rempah kari dengan seidikit air.
  3. Masukkan rempah tadi dan tumis sehingga rempah pecah minyak.
  4. Setelah rempah masak, masukkan sedikit air asam jawa dan gaul sebati biarkan merinih sebentar. Kemudian masukkan santan dan gaul sebati.
  5. Masukkan ikan dan tambah sedikit air bersesuaian dengan jumlah ikan serta santan biarkan masak seketika dengan api kecil. Perasakan dengan garam.
  6. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato biarkan sementara kemudian tutup api.

P/s: * Boleh tukar dengan susu cair untuk kurangkan lemak.
Tips: Jangan masak kuah kari terlalu lama sehingga mendidih nanti ikan cepat hancur.

Ayam Tumis Cili Berempah

Ayam Tumis Cili Berempah

  • Difficulty: Easy
  • Print


Credit: Majalah Rasa (www.rasa.my)

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam (dipotong 16)
  • Garam dan serbuk kunyit secukupnya

Bahan Tumisan

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 1 batang serai (dititik)
  • Garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar

  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 4cm halia
  • 10 biji cili padi hijau
  • 10 biji cili hijau

Cara-cara

  1. Perap ayam bersama serbuk kunyit dan garam selama sejam. Kemudian goreng sehingga garing dah ketepikan.
  2. Tumis bahan tumisan, daun pandan dan serai sehingga bau harum.
  3. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga naik minyak. Perasakan dengan garam dan gula. Renehkan sebentar.
  4. Masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata, jika kuahnya kering masukkan sedikit air dan masak sehingga kuahnya pekat semula. Sedia dihidangkan.

Asam Pedas Daging

Asam pedas oi!

Last time masak asam pedas ikan kali ni try daging lak. Tetibe mengidam daging sangat kan hehehe.

Asam Pedas Daging

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 500 gram daging lembu
  • 5 batang bendi
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 cekak daun kesum
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 biji tomato
  • Sedikit lada hitam kisar
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 15-20 tangkai cili kering direndam hingga lembut (dikisar)
  • 3 batang cili merah (dikisar)
  • 3 biji bawang besar/ 8 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci belacan (dikisar)
  • 1/2 inci lengkuas (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali, masukkan minyak dan tumiskan semua bahan kisar bersama serai sehingga harum dan naik minyak.
  2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan kuah mendidih sekejap.
  3. Setelah itu, masukkan daun kesum kemudian daging. Biarkan ia merenih.
  4. Masak hingga daging empuk dan perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Masukkan bunga kantan dan bendi. Tambah lada hitam kisar dan gaul sebati.
  6. Biarkan bendi lecur seketika dan masukkan tomato dan tutup api.
  7. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih panas-panas. Sedap!

Ayam Goreng Kunyit Simple

Abam Kedai Ayam Goreng Kunyit,

Berhari-hari Maya menunggumu. Setiap kali shift keja petang lalu dok usha je buka ke tak kedai. Tapi hampa. Dimanakah geranganmu? Hahaha mengidam oi abang oi! Dah masuk ari keempat tak larat tunggu dah last-last nekad masak sendiri je la walaupon sambal dan ayam goreng kunyit mungkin tak sepower abam tu masak. At least boleh makan alright la hehe. So ni la resipi mudah je. Asal perut sendiri ok bereh aje!

Ayam Goreng Kunyit

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • Isi ayam (bahagian dada)
  • 2-3 batang kacang panjang (dipotong 2inci)
  • 1/2 biji lobak merah (dipotong kecil)
  • 1 biji bawang Holland (dihiris)
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu kecil sos ikan *
  • 1-2 sudu kecil tepung jagung *

Cara-cara

  1. Potong isi ayam dalam bentuk dadu kecil.
  2. Lumurkan ayam tadi bersama kunyit, garam, sos ikan dan tepung jagung. Perap untuk seketika.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam yang diperap tadi sehingga garing. Gaul selalu supaya tidak hangus.
  4. Kemudian masukkan bawang, lobak merah dan kacang panjang. Gaul seketikadan jangan terlalu lama nanti sayur akan cepat layu.
  5. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama nasi! Makan bersama sambal dan kicap memang sedap dan simple!

P/s: * Maya tambah ikut selera hati saja. Kalau tak ade sos ikan pon still boleh je šŸ™‚

Nasi Goreng Cendawan Pedas

Hai pagi yang indah,

Bangun pagi-pagi sebab nak buat bekal untuk orang sebenarnya, dah la tak plan nak masak ape. So dengan muka baru bangun tido mamai-mamai lagi, geledah peti sejuk tengok ape bahan ada.

Akhirnya decide nak masak nasi goreng cendawan sebab ade stock cendawan lagi. Main campak-campak je dengan sayur ape yang ade. Hehe yang bestnye tetibe plak buat telur dadar bentuk love. Sweet gituu tak? Haruslah! So ni Maya share ape yang maya campak-campak tu ye. Muaah!

Nasi Goreng Mushroom Pedas

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan nasi putih siap masak
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 4 tangkai cili kering (dihiris)
  • 2-3 biji cili merah *
  • Cendawan
  • Lobak merah (dihiris panjang)
  • Brokoli (dipotong kecil)
  • Daun ketumbar (dicincang halus)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit lada hitam

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali dan masukkan minyak.
  2. Setelah minyak panas, tumis bawang besar, bawang putih, cili kering dan cili merah hingga kuning dan wangi.
  3. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan lada hitam. Masukkan lobak dan brokoli kemudian masukkan nasi putih.
  4. Masukkan cendawan dan gaul semua dengan sebati.
  5. Boleh dihidangkan bersama telur dadar.

Tip: * Jumlah cili bergantung nak pedas mana. If suka lagi pedas pandai-pandai tambah hehe. Maya ni suka pedas memang cili nak letak banyak.

Creamy Pasta

Dear Miss Maya,

Heyyy! Its your birthday! 21 November! Well someone cooking for me! Yeah and it’s my most favourite pasta. Creamy pasta! And yes don’t worry it’s as simple as ABC. Thank you so muchhh! I appreciate it. Although it’s a bit late to post (dah basi dah throwback but still nak share resipi). Been busy lately. Here is the recipe, boleh la try nanti simple je šŸ™‚

Creamy Mushroom Pasta

  • Servings: 4
  • Difficulty: easy
  • Print

A simple, Italian pasta recipe perfect for an easy dinner date.


Credit: My Love

Ingredients

  • Water to boil
  • 400g dried pasta
  • 2 cloves garlic (minced)
  • 1/2 tablespoon butter
  • Olive oil
  • Sausage or Beef Slice
  • 300ml heavy cream
  • Salt and black pepper to taste
  • Parmesan cheese
  • Fresh parsley (chopped)*

Directions

  1. Bring a large pot of salted water to a boil. Cook the spaghetti according to the package instructions. Drain, set aside and reserve 3 tablespoon of pasta water.
  2. Slice sausage or beef. In a medium-low heat, add butter and a drizzle of olive oil in a frying pan, stir together with sausages or beef slice and garlic until it became crispy. Set aside.
  3. In the same pan, add reserve pasta water and cream. Warm the mixture, salt, pepper and add pasta.
  4. Add sausage or beef slice earlier and Parmesan cheese. Stir until well combined. Sprinkle fresh parsley.

* Well, he doesn’t have any fresh parsley but i like to add up. Hehe optional only.

Asam Pedas Ikan Kembung

Dear perut,

Sudah lama kempunan nak makan asam pedas ikan pari kat Asam Pedas Sejati Kg. Pandan. Dengar kata dari member sana punya asam pedas sedap jugak. Dari puasa aritu mengidam tapi tak sempat nak pergi. Tudiaaaaa dah berbulan jugak la. So tak dapat asam pedas ikan pari ha Maya pon google asam pedas ikan kembung. Dapat la resipi ni dekat blog Azlita Masam Manis.

Huiiish tu kire food blog bae kite jugak sebab kakak tu memang pandai masak and pandai photography! Ohsem sungguh kakak tu. Salute! Pada siapa yang suka jenguk food blog sambil-sambil nak layan gambar makanan yag ohsem bole tekan sini. Enjoy her blog jangan sampai jilat screen laptop ke hp ke pc ke udah yeeee hehehe šŸ˜›

Asam Pedas Ikan Kembung

  • Difficulty: Easy
  • Print


Credit: Azlita Masam Manis blog

Bahan-bahan

  • 3 ekor ikan kembung
  • 6-8 batang bendi
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 cekak daun kesum
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 biji tomato
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 15-20 tangkai cili kering direndam hingga lembut (dikisar)
  • 3 batang cili merah (dikisar)
  • 3 biji bawang besar/ 8 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci belacan (dikisar)

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali, masukkan minyak dan tumiskan semua bahan kisar bersama serai sehingga harum dan naik minyak.
  2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan kuah mendidih sekejap.
  3. Setelah itu, masukkan daun kesum kemudian ikan. Biarkan ia merenih dan ikan masak. Perasakan kuah dengan garam secukup rasa.
  4. Masukkan bunga kantan dan bendi.
  5. Biarkan bendi lecur seketika dan masukkan tomato dan tutup api.
  6. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih panas-panas. Sedap!

Aglio Olio

Friends Reunite!

Sekian lama plan nak jumpa my old college friends, susah benor sebab everyone busy with work, family diorang. Haha i’m the one antara yang still membujang so far. Most of them dah married and ada anak or on the way hehe. Nevermind, jodoh ajal dan maut semua kententuan Allah. Jadi kita rileks je dulu buncitkan perut haha.

One of my close friend masa kat UniKL, Yus tengah pregnant tak lama lagi nak bersalin. Jadi sebelum dia balik Kelantan, plan dengan Ezani sepakat membawa berkat untuk terjah rumah Yus yang dah bertahun dia ajak Maya pergi tapi tak kesempatan. Allhamdulillah kali ni bole jugak jumpa dah setahun lepas Yus kahwin tak dapat jumpa.

Disebabkan dia tengah pregnant walaupun nak serbu rumah dia, takkan la kitaorang kejam nak suruh dia masak. Jadi Ezani tapau pizza, Maya pulak masak simple Aglio Olio. Resipi ni memang simple je and bahan boleh adjust ikut selera hati (sebab Maya suka broccoli haha jangan tanya kenapa banyak makanan Maya masak asyik-asyik ada tu je). Have fun cooking your own style of Aglio Olio!

Aglio Olio

  • Servings: 4
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients

  • Water for boiling
  • 400g dried spaghetti
  • 4-6 cloves garlic (minced)
  • 600-650g boneless, skinless chicken breast halves, cut into 1-inch pieces
  • 1/4 cup all-purpose flour
  • 1 bunch broccoli, cut into thirds (optional)
  • 1/2 carrot, julienne (optional)
  • 1 teaspoon chili flakes
  • 1 fresh chopped parsley, leaves only
  • Extra virgin olive oil
  • Salt to taste
  • 1/2 teaspoon black pepper
  • Parmesan cheese

Directions

  1. Bring a large pot of salted water to a boil. Cook the spaghetti according to the package instructions. Drain, set aside and reserve 3-4 tablespoon of pasta water.
  2. Meanwhile coat the chicken pieces with flour, shaking off excess. Then, season with salt and black pepper.
  3. On medium heat, a drizzle of olive oil in a frying pan. Add chicken and cook 3 to 4 minutes until cooked through.
  4. Add the garlic and chili and fry for a minute or so, until the garlic is starting to color. Add salt and pepper to taste.
  5. Add carrot, broccoli and reserve pasta water. Stir well.
  6. Add pasta and stir to combine. Sprinkle parsley and stir well.
  7. Turn off the heat and add Parmesan cheese.

Kari Udang Simple

Kari dan Maya,

Sejak kecik membesar dalam family yang memang dah jadi rutin setiap minggu, lauk wajib. Sebab memang ade keturunan sikit haha. Nasi kandar, kari, roti canai, capati, tosei yang mana nampak kat kedai mamak tu selalu jadi breakfast pepagi.

Nasi kandar selalu orang bedal tengah hari, abah Maya pepagi lagi beli buat breakfast kita orang but Maya la paling ikut style makan Abah. Lauk kari every week mesti ada sampai kadang-kadang adik-adik muak haha. Maya on je. So kali ni resipi kari memang simple style mamak punya Kaw-Kaw rasa cubalah! Pekena dengan roti ke, nasi ke, pergh memang Maya suka gila habaq hang!

Kari Udang Simple

  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • Udang
  • 1 biji bawang besar (dihiris) *
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1/2 sudu kecik herba campuran
  • 1 biji tomato
  • 1 tangkai daun kari
  • 3 biji bendi
  • 1 paket serbuk kari udang
  • 4-5 sudu besar susu sejat **
  • Air secukupnya
  • Sedikit air asam jawa (bergantung banyak mana nak masam)
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali dan masukkan minyak dalam 5-6 sudu besar.
  2. Setelah minyak panas, tumis bawang besar, bawang putih serta herba campuran hingga kuning dan wangi.
  3. Kemudian masukkan daun kari dan tumis sebentar dan masukkan serbuk kari udang bersama sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa. Gaul sebati dan tambah air.
  5. Masukkan udang dan renehkan kari beberapa minit sehingga udang masak kemudian masukkan susu sejat. Perasakan kari dengan garam secukupnya.
  6. Masukkan bendi masak sebentar dan masukkan tomato. Biarkan beberapa minit lagi kemudian tutup api. Siap!

Tip: * boleh gantikan bawang besar dengan bawang merah 4-5 ulas.
** Maya tambah untuk rasa lemak sedikit.