Aglio Olio

Friends Reunite!

Sekian lama plan nak jumpa my old college friends, susah benor sebab everyone busy with work, family diorang. Haha i’m the one antara yang still membujang so far. Most of them dah married and ada anak or on the way hehe. Nevermind, jodoh ajal dan maut semua kententuan Allah. Jadi kita rileks je dulu buncitkan perut haha.

One of my close friend masa kat UniKL, Yus tengah pregnant tak lama lagi nak bersalin. Jadi sebelum dia balik Kelantan, plan dengan Ezani sepakat membawa berkat untuk terjah rumah Yus yang dah bertahun dia ajak Maya pergi tapi tak kesempatan. Allhamdulillah kali ni bole jugak jumpa dah setahun lepas Yus kahwin tak dapat jumpa.

Disebabkan dia tengah pregnant walaupun nak serbu rumah dia, takkan la kitaorang kejam nak suruh dia masak. Jadi Ezani tapau pizza, Maya pulak masak simple Aglio Olio. Resipi ni memang simple je and bahan boleh adjust ikut selera hati (sebab Maya suka broccoli haha jangan tanya kenapa banyak makanan Maya masak asyik-asyik ada tu je). Have fun cooking your own style of Aglio Olio!

Aglio Olio

  • Servings: 4
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients

  • Water for boiling
  • 400g dried spaghetti
  • 4-6 cloves garlic (minced)
  • 600-650g boneless, skinless chicken breast halves, cut into 1-inch pieces
  • 1/4 cup all-purpose flour
  • 1 bunch broccoli, cut into thirds (optional)
  • 1/2 carrot, julienne (optional)
  • 1 teaspoon chili flakes
  • 1 fresh chopped parsley, leaves only
  • Extra virgin olive oil
  • Salt to taste
  • 1/2 teaspoon black pepper
  • Parmesan cheese

Directions

  1. Bring a large pot of salted water to a boil. Cook the spaghetti according to the package instructions. Drain, set aside and reserve 3-4 tablespoon of pasta water.
  2. Meanwhile coat the chicken pieces with flour, shaking off excess. Then, season with salt and black pepper.
  3. On medium heat, a drizzle of olive oil in a frying pan. Add chicken and cook 3 to 4 minutes until cooked through.
  4. Add the garlic and chili and fry for a minute or so, until the garlic is starting to color. Add salt and pepper to taste.
  5. Add carrot, broccoli and reserve pasta water. Stir well.
  6. Add pasta and stir to combine. Sprinkle parsley and stir well.
  7. Turn off the heat and add Parmesan cheese.

Advertisements

Nasi Goreng Cili Kering

Nasi Goreng Cili Kering

  • Servings: 2
  • Difficulty: Easy
  • Print


Credit: FB Resepi Nasi Goreng

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan nasi putih siap masak
  • 1 biji bawang besar ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 5-6 tangkai cili kering direbus dan ditumbuk**
  • Sedikit belacan
  • Sedikit ikan bilis tumbuk
  • Sedikit udang kering *
  • 2 biji telur ( maya xletak just buat telur mata)
  • Garam secukup rasa
  • Lobak merah dihiris panjang *
  • Brokoli *

Cara-cara

  1. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
  2. Setelah minyak panas, tumis semua baham ditumbuk tadi sehingga garing sedikit dan naik bau.
  3. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sebati.
  4. Masukkan telur. ( Part ni Maya skip sebab memang tak masuk sekali gus telur jadi maya masukkan sayur lobak dan brokoli).
  5. Kemudian masukkan nasi dan gaul sebati.
  6. Boleh dihidang dengan ayam goreng atau telur mata.

Tip: * Ini bahan sesuka hati tambah dari resepi asal. Hehe sebab Maya suka sayur. Boleh letak ape yang berkenan dihati.
** Yang ni maya letak lebih sebab suka pedas lagi.