Ayam Masak Lemak Cili Api

Ayam Masak Lemak Cili Api

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam
  • 2 biji kentang (dibelah 4 setiap satu)
  • 4-5 batang kacang buncis (dipotong panjang)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 helai daun kunyit (dimayang halus)
  • 1 keping asam / 1 sudu besar pes asam jawa
  • Santan secukupnya
  • Garam dan gula secukupnya
  • Air secukupnya jika perlu tambah

Bahan Kisar

  • 10 cili padi hijau
  • 2 cili hijau
  • 3 cili merah
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup* (boleh tukar dengan sedikit serbuk kunyit jika tiada)

Cara-cara

  1. Masukkan bahan kisar, serai, santan dan sedikit air dan gaul sebati. Masak bahan tadi atas api serderhana.
  2. Kemudian masukkan kentang selepas seketika masukkan ayam. Masak sehingga kentang empuk dan ayam masak. Masukkan kacang buncis dan biarkan seketika.
  3. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali taburkan daun kunyit dan biarkan mendidih sebentar dan kacau selalu. Tutup api. Siap!

Ikan Masak Asam Simple

Simple always the best,

Otak dok pusing-pusing meredah cari resipi kat Pakcik Google. Ingat nak masak udang ke tapi tengok-tengok masa dah lambat! Haha last-last masak ni je la sempoi and laju sikit nak sedia.

Ni antara menu yang pernah Maya ajar adek perempuan Maya waktu die mula nak start belajar masak sendiri. Tak susah and Maya suka sebab die masam-masam makan dengan nasi panas-panas simple tapi sedap šŸ™‚

Ikan Masak Asam

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan kembung/bawal/tenggiri
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 3 biji cili padi (dihiris) *
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 biji buah tomato (dipotong 4/8)
  • Sedikit serbuk kunyit **
  • Garam secukupnya
  • Daun ketumbar (dihiris halus)

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan kemudian gaul dengan kunyit dan garam, goreng hingga masak dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dihiris sehingga sedikit layu.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit serbuk kunyit.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan dan gaul sebati kemudian perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Masukkan tomato dan masak sebentar kemudian tutup api. Tabur daun ketumbar.

Tips: * Boleh tukar cili merah tau hijau 1 biji.
** Maya tak letak serbuk kunyit sebab masa goreng ikan dah guna minyak menggoreng ikan tu semula untuk masak kuah asam tu.

Kerabu Telur Sempoi

Ke-rabu hari ketiga,

Dok pikiaq nak buat kerabu dah lama. Tapi asyik lupa nak beli bahan je. So last-last tengok je apa bahan yang still ade dalam pantry and fridge tadaaaa teringat kerabu telur! Pernah buat sekali dulu 3 tahun lepas hahahahaha tudiiaaaa lama sangat aihhh! Tapi resipi ni memang semudah tekan starter motor scooter Maya so try la!

Kerabu Telur

  • Time: 10 mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 3-4 biji telur
  • 1 biji bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 2 biji tomato (dihiris halus)
  • 3Ā biji cili padi (dihiris halus)
  • 1Ā biji cili merah (dihiris halus)
  • 1 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
  • 1 batang serai (dihiris halus)
  • Jus limau kasturi secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya
  • 1-2 sudu besar sos ikan

Cara-cara

  1. Masak telur dadar sebaiknya setiap batch telur dadar biar nipis sedikit dari biasa.
  2. Kemudian setelah telur dadar sejuk, gulungkan telur dadar dan hiriskan halus-halus.
  3. Dalam bekas yang besar, satukan telur dadar dengan semua bahan hirisan.
  4. Perasakan dengan jus limau, gula, garam dan sos ikan secukupnya dan gaul dengan sebati semua bahan. Siap!

Kari Ikan

Dasar anak melayu ade keturunan mamak,

Hahaha memanglah kari antara favourite Maya. Tak kira la kari ape pon semua suka lah! So kali ni mengidam kari ikan. Ni resipi die simple je šŸ˜›

Kari Ikan

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan (Kembung/Bawal)
  • 1 paket kecil serbuk rempah kari ikan
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 tangkai daun kari
  • 5 batang bendi
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukupnya
  • 100ml santan kotak *

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk sederhana. Tumis halba campur bersama bahan hiris sehingga bau wangi. Kemudian masukkan daun kari goreng sedikit garing.
  2. Bancuhkan serbuk rempah kari dengan seidikit air.
  3. Masukkan rempah tadi dan tumis sehingga rempah pecah minyak.
  4. Setelah rempah masak, masukkan sedikit air asam jawa dan gaul sebati biarkan merinih sebentar. Kemudian masukkan santan dan gaul sebati.
  5. Masukkan ikan dan tambah sedikit air bersesuaian dengan jumlah ikan serta santan biarkan masak seketika dengan api kecil. Perasakan dengan garam.
  6. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato biarkan sementara kemudian tutup api.

P/s: * Boleh tukar dengan susu cair untuk kurangkan lemak.
Tips: Jangan masak kuah kari terlalu lama sehingga mendidih nanti ikan cepat hancur.

Ayam Tumis Cili Berempah

Ayam Tumis Cili Berempah

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print


Credit: Majalah Rasa (www.rasa.my)

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam (dipotong 16)
  • Garam dan serbuk kunyit secukupnya

Bahan Tumisan

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 1 batang serai (dititik)
  • Garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar

  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 4cm halia
  • 10 biji cili padi hijau
  • 10 biji cili hijau

Cara-cara

  1. Perap ayam bersama serbuk kunyit dan garam selama sejam. Kemudian goreng sehingga garing dah ketepikan.
  2. Tumis bahan tumisan, daun pandan dan serai sehingga bau harum.
  3. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga naik minyak. Perasakan dengan garam dan gula. Renehkan sebentar.
  4. Masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata, jika kuahnya kering masukkan sedikit air dan masak sehingga kuahnya pekat semula. Sedia dihidangkan.

Asam Pedas Daging

Asam pedas oi!

Last time masak asam pedas ikan kali ni try daging lak. Tetibe mengidam daging sangat kan hehehe.

Asam Pedas Daging

  • Time: 15-25mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 500 gram daging lembu
  • 5 batang bendi
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 cekak daun kesum
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 biji tomato
  • Sedikit lada hitam kisar
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 15-20 tangkai cili kering direndam hingga lembut (dikisar)
  • 3 batang cili merah (dikisar)
  • 3 biji bawang besar/ 8 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci belacan (dikisar)
  • 1/2 inci lengkuas (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali, masukkan minyak dan tumiskan semua bahan kisar bersama serai sehingga harum dan naik minyak.
  2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan kuah mendidih sekejap.
  3. Setelah itu, masukkan daun kesum kemudian daging. Biarkan ia merenih.
  4. Masak hingga daging empuk dan perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Masukkan bunga kantan dan bendi. Tambah lada hitam kisar dan gaul sebati.
  6. Biarkan bendi lecur seketika dan masukkan tomato dan tutup api.
  7. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih panas-panas. Sedap!

Ayam Goreng Kunyit Simple

Abam Kedai Ayam Goreng Kunyit,

Berhari-hari Maya menunggumu. Setiap kali shift keja petang lalu dok usha je buka ke tak kedai. Tapi hampa. Dimanakah geranganmu? Hahaha mengidam oi abang oi! Dah masuk ari keempat tak larat tunggu dah last-last nekad masak sendiri je la walaupon sambal dan ayam goreng kunyit mungkin tak sepower abam tu masak. At least boleh makan alright la hehe. So ni la resipi mudah je. Asal perut sendiri ok bereh aje!

Ayam Goreng Kunyit

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • Isi ayam (bahagian dada)
  • 2-3 batang kacang panjang (dipotong 2inci)
  • 1/2 biji lobak merah (dipotong kecil)
  • 1 biji bawang Holland (dihiris)
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu kecil sos ikan *
  • 1-2 sudu kecil tepung jagung *

Cara-cara

  1. Potong isi ayam dalam bentuk dadu kecil.
  2. Lumurkan ayam tadi bersama kunyit, garam, sos ikan dan tepung jagung. Perap untuk seketika.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam yang diperap tadi sehingga garing. Gaul selalu supaya tidak hangus.
  4. Kemudian masukkan bawang, lobak merah dan kacang panjang. Gaul seketikadan jangan terlalu lama nanti sayur akan cepat layu.
  5. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama nasi! Makan bersama sambal dan kicap memang sedap dan simple!

P/s: * Maya tambah ikut selera hati saja. Kalau tak ade sos ikan pon still boleh je šŸ™‚

Shoes or Food Hunting?

4jan_1.jpg

Semangat membara,

Well of course sebab nak makan sedap-sedap hari ni. Awal bulan la katakan. Baru dapat gaji kepala dah start memikir makanan dah. Tiga tempat hari ni plan nak pergi makan. Haha I love food so much! Biasa keluar dengan scooter kesayangan, tapi hari ni nak jejalan naik bus. Naiklah bus dua tingkat ke KLCC dengan jakunnya haha.

Besides food hunting, today I’m getting a new shoes. Happy tu memang la tapi at the same time rasa bersalah. Why? Sebab kasut yang orang tu nak dihadiahkan pricey juga (hadiah yang kena cari sekali sebab orang yang nak bagi tu takut salah pilih kasut favourite ku) hahaha.

Sebenarnya, orang tu plan nak surprisekan Maya by texting my housemate merangkap adek angka tapi sebab orang tu sangat la honest, jadi Maya dapat tahu jugak (orang tu sendiri yang bongkar) haha. Akhirnya, cari sama-sama jugak. Thank you so much for the present. First time dapat hadiah kasut mahal.

Masa naik bus perut dok menahan lapar sebenarnya. Jadi sampai je KLCC turun bus berjalan la kitaorang ke Pavilion untuk tempat makan pertama. Kyochon, restoran ayam crispy Korea yang menawarkan beberapa jenis crispy dan termasuk menu-menu lain.

Serious crispy gila ayam die. Maya suka pedas so ambik red pepper series. Memang menjilat jari lah!

Kyochon.jpg
1. Red Pepper Series, Kyochon Pavilion

Lepas abes melantak ayam yang superverb, teringin nak makan ice-cream so belanja orang tu rasa Llaollao yogurt ice-cream. Siap ade discount ikut hari lagi terbaik!

llaolloa.jpg
2. Lotus Caramelized Biscuit, Oreo and Strawberry toppings, Llaollao Pavilion

Perut dah sendat start cari kasut tapi naseb tak menyebelahi Maya. Kasut idaman dah takda sobsobsob. Dapat kasut jugak design yang dipilih tuan badan yang nak bagi hadiah (but diapproved oleh Cik Maya) hehe. It’s not what I’ve in mind but I’ve grow to like it.

And last sesi memboyot perut adalah Little Rara Thai Noodle House. Antara menu diorder adalah Boat Noodle, Tomyam Noodle and Pad Kra Praw. Tomyam die perghh sedap lemak berkrim!

Littlerara.jpg
3. Tomyam Noodle, Boat Noodle and Pad Kra Praw (Beef), Little Rara Thai Noodle House Jalan Kia Peng

P/s: Biasa Maya makan ikut kalori, tapi hari ni terus tak log data makanan ape2 hahaha.

Nasi Goreng Cendawan Pedas

Hai pagi yang indah,

Bangun pagi-pagi sebab nak buat bekal untuk orang sebenarnya, dah la tak plan nak masak ape. So dengan muka baru bangun tido mamai-mamai lagi, geledah peti sejuk tengok ape bahan ada.

Akhirnya decide nak masak nasi goreng cendawan sebab ade stock cendawan lagi. Main campak-campak je dengan sayur ape yang ade. Hehe yang bestnye tetibe plak buat telur dadar bentuk love. Sweet gituu tak? Haruslah! So ni Maya share ape yang maya campak-campak tu ye. Muaah!

Nasi Goreng Mushroom Pedas

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan nasi putih siap masak
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 4 tangkai cili kering (dihiris)
  • 2-3 biji cili merah *
  • Cendawan
  • Lobak merah (dihiris panjang)
  • Brokoli (dipotong kecil)
  • Daun ketumbar (dicincang halus)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit lada hitam

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali dan masukkan minyak.
  2. Setelah minyak panas, tumis bawang besar, bawang putih, cili kering dan cili merah hingga kuning dan wangi.
  3. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan lada hitam. Masukkan lobak dan brokoli kemudian masukkan nasi putih.
  4. Masukkan cendawan dan gaul semua dengan sebati.
  5. Boleh dihidangkan bersama telur dadar.

Tip: * Jumlah cili bergantung nak pedas mana. If suka lagi pedas pandai-pandai tambah hehe. Maya ni suka pedas memang cili nak letak banyak.

Asam Pedas Ikan Kembung

Dear perut,

Sudah lama kempunan nak makan asam pedas ikan pari kat Asam Pedas Sejati Kg. Pandan. Dengar kata dari member sana punya asam pedas sedap jugak. Dari puasa aritu mengidam tapi tak sempat nak pergi. Tudiaaaaa dah berbulan jugak la. So tak dapat asam pedas ikan pari ha Maya pon google asam pedas ikan kembung. Dapat la resipi ni dekat blog Azlita Masam Manis.

Huiiish tu kire food blog bae kite jugak sebab kakak tu memang pandai masak and pandai photography! Ohsem sungguh kakak tu. Salute! Pada siapa yang suka jenguk food blog sambil-sambil nak layan gambar makanan yag ohsem bole tekan sini. Enjoy her blog jangan sampai jilat screen laptop ke hp ke pc ke udah yeeee hehehe šŸ˜›

Asam Pedas Ikan Kembung

  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print


Credit: Azlita Masam Manis blog

Bahan-bahan

  • 3 ekor ikan kembung
  • 6-8 batang bendi
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 cekak daun kesum
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 biji tomato
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 15-20 tangkai cili kering direndam hingga lembut (dikisar)
  • 3 batang cili merah (dikisar)
  • 3 biji bawang besar/ 8 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci belacan (dikisar)

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali, masukkan minyak dan tumiskan semua bahan kisar bersama serai sehingga harum dan naik minyak.
  2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan kuah mendidih sekejap.
  3. Setelah itu, masukkan daun kesum kemudian ikan. Biarkan ia merenih dan ikan masak. Perasakan kuah dengan garam secukup rasa.
  4. Masukkan bunga kantan dan bendi.
  5. Biarkan bendi lecur seketika dan masukkan tomato dan tutup api.
  6. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih panas-panas. Sedap!

Batik Cake / Kek Batik

Batik Cake / Kek Batik

  • Time: 20-30mins
  • Difficulty: Easy
  • Print

Ingredients / Bahan-bahan

  • 250 – 300g Marie biscuits / biskut Marie
  • 200g dark chocolate or cooking chocolate / coklat masakan
  • 60g choco powder / serbuk koko
  • 100g butter / butter
  • 150 – 200g condensed milk / susu pekat manis
  • 100g caster sugar / gula kastor
  • 3 fresh eggs / telur
  • 1 teaspoon vanilla extract / ekstrak vanila

Directions / Cara-cara

  1. Crush biscuits into quaters and put aside. |Ā Patahkan biskut kepada 4 atau 2 bahagian terpulang kepada masing-masing.
  2. On medium-low heat, melt chocolate, condensed milk, butter, caster sugar and choco power in a saucepan. | Cairkan coklat masakan, susu pekat, butter, gula kastor dan serbuk koko dalam periuk atas api sederhana.
  3. Keep stir all the ingredients until it fully well combined and remove from the heat. | Kacau semua bahan tadi sehingga sebati dan angkat periuk dari api.
  4. Add eggs and whisk until the eggs is well combined with the chocolate mixture. | Masukkan telur sikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
  5. Again, place the saucepan into medium – low heat and continue stirring until the mixture thickens and forms a paste. | Setelah telur sebati letak semula periuk tadi di atas dapur dengan api sederhana dan kacau sehingga bahan menjadi pekat.
  6. Once it has thickened, add in vanilla extract. Stir to mix and remove the saucepan immediately from the heat. | Setelah pekat, masukkan estrak vanila dan kacau sebati dan tutup api.
  7. Stir in biscuits until the biscuits and the mixture well coated. | Masukkan biskut yang telah dipecahkan tadi ke dalam periuk dan gaul sehingga semua biskut bersalut dengan baik.
  8. Pour into cake pan or baked tin and press it well until the top is flatten. | Tuang campuran tadi ke dalam loyang atau bekas dan tekan sehingga rata dan padat.
  9. Leave cake to cool an hour then chill in the refrigerator for at least 2-3 hours or overnight.| Biarkan kek batik sejuk sementara. Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2-3 jam atau semalaman.

Tip: You can garnish with sliced almond or chocolate ganache. (Optional) | Boleh dihias dengan hirisan kacang almond atau lelehan coklat.

Nasi Goreng Cili Kering

Nasi Goreng Cili Kering

  • Servings: 2
  • Time: 10-15mins
  • Difficulty: Easy
  • Print


Credit: FB Resepi Nasi Goreng

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan nasi putih siap masak
  • 1 biji bawang besar ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 5-6 tangkai cili kering direbus dan ditumbuk**
  • Sedikit belacan
  • Sedikit ikan bilis tumbuk
  • Sedikit udang kering *
  • 2 biji telur ( maya xletak just buat telur mata)
  • Garam secukup rasa
  • Lobak merah dihiris panjang *
  • Brokoli *

Cara-cara

  1. PanaskanĀ kuali dan masukkan sedikit minyak.
  2. Setelah minyak panas, tumis semua baham ditumbuk tadi sehingga garing sedikit dan naik bau.
  3. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sebati.
  4. Masukkan telur. ( Part ni Maya skip sebab memang tak masuk sekali gus telur jadi maya masukkan sayur lobak dan brokoli).
  5. Kemudian masukkan nasi dan gaul sebati.
  6. Boleh dihidang dengan ayam goreng atau telur mata.

Tip: * Ini bahan sesuka hati tambah dari resepi asal. Hehe sebab Maya suka sayur. Boleh letak ape yang berkenan dihati.
** Yang ni maya letak lebih sebab suka pedas lagi.